Världens fyra hörn

Zohar, kapitel ”Chayei Sarah (The Life of Sarah),” Punkt 201: ”Och stoftet återvände till jorden som den var, och anden återvände till Gud som skapat den. ”När Skaparen skapade Adam, tog han stoft från platsen för templet och byggde hans kropp från de fyra riktningarna i världen. Och var och en av dem gav honom styrka. Därefter hällde han över honom livets ande, som det står skrivet: ”Och andades in livets ande in hans näsborrar”. Sedan reste han sig och visste att han bestod av ovan och nedan, och sedan förband han sig vid Skaparen och fick övre visdom [Hochma].

Världens fyra andliga krafter är Hochma, Bina, Tifferet och Malchut. De kallas världens fyra hörn, och de är också uppdelade i höger och vänster linjer: Hochma och Bina, Tifferet är mittlinjen med Yesod i slutet av den, följt av platsen för förening med Malchut. Det är på det sätt som allt är uppdelad i höger, vänster och mitten, högst upp och botten. Sådan är vår själs struktur, med vilken vi uppenbarar verkligheten.

Redan nu kan vi uppenbara vår verklighet genom vår själ, men vi kallar det vår kropp bara för att själen är så liten, utan korrigering, och agerar egoistiskt för att ta emot glädje för sin egen skull. Men i verkligheten är det samma struktur, samma önskan, eftersom skaparen bara skapat en enda önskan och inte flera. Det är dock bara uppenbarat för oss i en mycket liten utsträckning, genom en mycket liten (kli) form, utan korrigering Vad vi uppfattar inom den kallas ”den här världen.” Vi måste uppenbara denna önskan, göra det större, ändra den lite, och göra den lik Ljuset. Då, kommer vi att uppfatta själen eller livet i den kommande världen i den.

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.