”10 insikter om 2020 och vidare” (Medium)

Medium publicerade min nya artikel ”10 Insights on 2020, and Beyond

2020 var ett händelserikt år, traumatiskt på många sätt, revolutionerande på andra, och definitivt oförutsägbart. Som jag ser det har 2020 fört oss in i en ny era där vi kommer att se saker väldigt annorlunda framöver. Så, för att avsluta 2020 skulle jag vilja ge några insikter om flera ämnen som påverkades av detta turbulenta år, och några tankar om vår framtid i det mänskliga samhället.

1. Familjerelationer: År 2020 lärde vi oss om vikten av familj, att detta i slutändan är vår första, mest intima, och naturligaste cirkel, den jag verkligen borde ta hand om. Vi har gjort mycket granskning angående familjen och jag tror att det i slutändan kommer att skapa mer solida kontakter.

2. Mat: I år, åtminstone i Israel, slutade vi äta ute, eftersom restauranger var stängda den större delen av tiden, och började laga mat. Enligt min åsikt kan detta bara göra oss gott. Jag hoppas att vi kan eliminera stormarknaderna och lämna bara tio procent av sakerna de säljer, bara de hälsosamma, naturliga sakerna. Det är allt vi behöver. Ingenting är bättre för oss än att laga vår egen mat. Och om vi är sugna på något nytt kan vi alltid besöka våra grannar eller så kan de besöka oss.

3. Inköp: Jag tror att inköp kommer att förändras drastiskt. Allt beror på omgivningens påverkan men jag tror inte att inköp kommer att bli som det var före viruset. Det är bara det att den sociala omgivningen dikterar allt. Om den sa åt oss att gå runt i tofflor skulle vi göra det. Om det berättade för oss att höga klackar var löjliga skulle ingen kvinna våga bära dem.

Istället för att leta efter nya saker att köpa kommer vi att leta efter nya insikter, nya relationer med människor. Vi kommer att vilja ”köpa” ett nytt förhållningssätt till alla, mer välkomnande och varmare. Vi kommer att skämmas när vi har dåliga tankar om andra; vi kommer att känna att vi går runt nakna, och alla kan se vilka vi verkligen är, att våra tankar är exponerade. Kläderna kommer att vara lite mer andliga, för att försköna våra tankar om andra snarare än huden på vårt kött.

4. Hälsa: Som jag har sagt många gånger tidigare ser jag inte Covid-19 som en sjukdom. Jag tror att det är ett botemedel som läker vårt samhälle, våra relationer, och i slutändan vår hälsa. Jag tror att efter pandemin kommer samhället att känna sig friskare än före pandemin, särskilt om vi använder krisen för att intensifiera våra kontakter och ömsesidiga ansvar.

5. Skola: Jag tror att vi måste revolutionera utbildningssystemet, vända upp och ner på det. Det finns mer att diskutera här men det är uppenbart att det nuvarande systemet är föråldrat och behöver ändras. Det är helt enkelt olämpligt för 2000-talet. Skolor har blivit en plats för inget annat än lösaktighet, droger, och en mängd annan korruption. Det är ingen idé att gå tillbaka till det.

6. Skärmar: Även om vi spenderar mer tid än någonsin på att titta på våra små skärmar på mobiltelefoner eller datorer, har vi inte lärt oss något av dem. Vad vi lärt oss är att de som kontrollerar etablerade och sociala medier är så korrupta att jag inte har tillräckligt med ord för att beskriva vad jag tycker om dem; det är helt enkelt hemskt. Jag skulle koppla bort alla som för närvarande skapar program i media, och jag skulle skicka dem alla till en institution där de kan utbildas om hur att vara mänsklig, om det fortfarande är möjligt för dem.

Media är inte ett kommunikationsmedel; de är ett sätt att manipulera. Jag tror att en radikal förändring är nödvändig här, annars kommer vi alla att drabbas av ett fruktansvärt slag på grund av det, och först efteråt börjar återhämta sig och göra saker bättre. Innan folk i media ens närmar sig sitt jobb måste de få lära sig vad det innebär att behandla människor anständigt. Först efter att de reformerats på det sättet kan de tillåtas att arbeta inom detta område.

7. Jobb och karriär: Det visar sig att vi inte behöver jobba så många timmar. 2020 lärde vi oss att vi kan arbeta färre timmar, nöja oss med mer grundläggande behov, men gynna oss själva och hela naturen i processen.

8. Pengar: För närvarande dyrkar vi fortfarande pengar. Men vi går mot ett uppvaknande från det, och jag hoppas att vi snart kommer att börja känna att det inte finns någon flykt från att revolutionera hur vi värderar saker. Vi kommer att börja söka efter nya belöningar, fördelar som har att göra med förbättrade mänskliga relationer, en känsla av ömsesidig aktning, jämlikhet, och ömsesidigt ansvar. När vi kan köpa det vi behöver genom goda relationer blir pengar meningslösa.

9. Levnadsvillkor: Vi har lärt oss att vi kan leva ute på landet och ändå förbli uppkopplade. Det här är väldigt viktigt. Jag är säker på att denna trend kommer att expandera. I dag finns det ingen anledning till varför jag inte ska bo där jag känner mig mest bekväm men ändå jobba med nästan vad som helst.

10. Resor: Jag tror att resandet har förändrats avsevärt. Människor tappar lusten, suget efter att se nya saker. Det fanns en period när mänskligheten jagade dessa utflykter, men vi verkar ha vuxit ur det. Jag tror att vi går in i en period där människor helt enkelt inte kommer att kunna tillfredsställa sig själva bara genom att resa. Att titta på byggnader eller naturen kommer helt enkelt inte att räcka till för oss längre.

Denna trend är ännu mer potent i den yngre generationen. Unga människor är helt uppslukade av sina mobiltelefoner. De kan vara i Amsterdam, eller var som helst, men sms:a sina vänner där hemma. Vad de har på skärmen är det som betyder något, och inget annat intresserar dem.