Enligt det ursprungliga begäret

Dr. Michael Laitman

Kabbalans visdom uppenbaras gradvis för mänskligheten. Den första kabbalisten som uppnådde det var Adam, en kabbalist som levde för 5 779 år sedan. Men det avslöjades mer uttryckligen genom Abraham för ungefär 3 600 år sedan.

I vår tid går kabbalans visdom genom en mycket intressant fas i att bli känd för mänskligheten.

Förr var det bara känt för ett fåtal kabbalister som var avskilda och isolerade från resten av samhället, men i dag börjar det gradvis spridas över hela världen. Detta är anledningen till att vi också deltar i och är vittnen till ett unikt fenomen där essensen av den värld vi lever i, orsaken till och effekten av vår existens, och planen för mänsklig utveckling, gradvis avslöjas för mänskligheten.

Människor är indelade i fem nivåer (precis som det allmänna begäret att ta emot) efter nivån på deras utveckling och nivån på deras deltagande i livet.

Det finns människor som inte bryr sig om något annat än sig själva. Det finns de som bryr sig om sin familj, samhället de lever i, etc. De, på nästa nivå, bryr sig om jorden, planeterna, och rymden. Samtidigt är de inte intresserade av att bryta igenom den här världens ramar. Det finns de som vill avslöja och veta vad som hände i det förflutna och vad som kommer att hända i framtiden.

Det finns dock människor som är intresserade av skapelsens allmänna system, i vilken utsträckning vi deltar i det, och i vilken utsträckning skapelsen existerar av sig själv, var den kommer ifrån, vad som händer med den, och hur. De strävar efter att förstå den allmänna bilden av ömsesidigt samarbete mellan alla delar av skapelsen.

Det är faktiskt principen om den globala, integrerade kopplingen av hela naturen som de finner mest intressant av allt. De vill veta hur allt hänger ihop, varför, i vilket syfte, och hur en komponent svarar och hanterar en annan och påverkar alla andra delar. De har ett så stort begär att de vill veta och uppnå det allmänna systemet, det allmänna schemat, den allmänna strukturen, av allt som finns, inte bara i vår värld, utan även bortom denna värld, och de kan inte finna fred i det vanliga liv.

Genom att försöka likna andra försöker de engagera sig i alla möjliga fysiska problem, men detta varar inte länge. Den första chansen som ödet kommer med en möjlighet, flyger de omedelbart någonstans, vilket betyder att de inte kan engagera sig i dagliga problem.

De är mer bekymrade över problem som inte ens är på en kosmisk skala, utan ovan det (vilket betyder med problem som ordet ”allt” innehåller). Det är inte rymden, inte vår värld, utan något fullständigt. Sådana människor som inte nöjer sig med en allmän idé – de tycker att det är bekymmersamt och det gnager i dem från insidan – når kabbalans visdom.

Denna fråga når inte nödvändigtvis sin maximala nivå i var och en av dem, men den är fortfarande lite högre än vår värld. Det finns frågor av en lägre ordning, när människor är intresserade av att veta vad som avgör saker som deras hälsa och deras öde. De är förtjusta i mystik eller börjar praktisera folkmedicin, o.s.v.

Således börjar vi kretsa kring kabbalans visdom underifrån, från den lägsta djuriska nivån, hela vägen till den högsta nivån där en person känner ett behov av att känna och att uppnå hela skapelsen, hela systemet och dess ledarskap.

Det finns olika uppgraderingar av begär, och därför når många kabbalans visdom, men när de väl hör att det handlar om de högsta nivåerna förstår de att det inte är för dem eftersom de är mer intresserade av den fysiska implementeringen av både mänskligheten och kabbalans visdom. De samlar på sig lite kunskap och går till sin nivå.

Det är faktiskt så det måste vara. Detta är anledningen till att vi aldrig tvingar någon att stanna, de som kommer, eller de som lämnar, eftersom det är deras privata sak. Var och en bör hitta sin balans i detta system, på alla nivåer för att uppnå skapelsen och i enlighet med kravet från ens själ, vilket betyder ens inre, ursprungliga, personliga begär.

Det är så här vi existerar.

Från KabTV:s ”Fundamentals of Kabbalah”, den 5 februari 2019.