Hissa fanorna och avancera framåt

Dr. Michael Laitman

Zohar, Kapitel ”VeYechi (Och Jakob Levde)”, Avsnitt 696: ”Dan skall döma sitt folk, så som en av Israels stammar.” Dan, så som det står skrivet, är det sista av alla läger, det vänstra låret, Hod. Han går sist därför att Juda och Ruben vandrade, Leviterna och arken sätter upp fanor, och Efraims fana vandrar västerut. Det högra låret vandrar i ordningen att det högra låret kommer före det vänstra låret, Dan. Därför vandrar Dan sist.

På detta sättet berättar Zohar för oss om formationen av ”Israels läger i öknen”, alltså själens formation i dess utveckling på nivå 0-1-2 av begär (Galgalta Eynaim), förnimmelse av egenskaperna i Bina, och hur alla 12 delar som utgör systemet av den kollektiva själen (kallad ”Israels 12 stammar”) behöver avancera inom graderna i ”tre linjer”.

I själen finns inga sådana uppfattningar såsom ”fanor”, olika grupper eller ”läger”, ”åldringar” och ”barn”, som går i täten eller bakom. Dessa är alla olika begär inom en människa, alltså organiserade och sammanlänkade och så förverkligas deras korrigering: flyttar från ett ”läger” till ett annat, från en grad av andlighet till nästa. Varje gång är där en särskild ordning varje flyttande ”läger” måste följa (”händer”, ”fötter”, ”huvud”, ”bål”, ”lemmar”, eller linjer och Sefirot) och hur de måste länka mellan sig för att avancera.

Det är därför Toran talar om vad som händer i lägren, alla de olika problemen och händelserna där, det handlar om avslöjandet av nya bottenläge i egot av den gemensamma själen och hur de korrigerar egot och genom detta avancerar. Det är detta hela historien handlar om.

Från den andra delen av den Dagliga Kabbala Lektionen 10/11/10, Zohar

videoikonVideo ljudikonMP3

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.