När boken läser dig

Fråga: Vad kan vi förvänta oss av boken Zohar under lektionen?

Svar: Jag känner inte till en bok som är mer pittoresk, vacker och romantisk än Zohar. Den griper alla kvaliteter och sinnen i en person och spelar på deras strängar.

Det finns olika typer av litteratur: dikter, romaner, historiska och vetenskapliga böcker. Men deras författare inte kan uttrycka något mer än vår mycket begränsade materiella nivå. Och våra ord inte är beredda att förmedla något annat.

Men när du läser Zohar ordnar du ditt inre beroende på vad boken säger, boken öppnar en dörr in i dig själv för dig. Och där, djupt inne, ger den dig liv, målar en bild, ger ett exempel på vad som står i dess ord och bokstäver.

Ingenting i verkligheten motsvarar boken Zohar, ingenting når upp till den höjd av konstnärskap med vilken den skrevs. Boken Shamati berör något inom dig, Studiet av de tio sefirot, även Gemara producerar vissa åtgärder inom dig. Och du kan läsa Shulchan Aruch (en lagsamling) och känna inre rörelser enligt det ömsesidiga samarbetet mellan Ljus och kärl. Men allt detta är ”prosa” jämfört med Zohar, jämfört med sin ”lyrik” blandat med oöverträffad känsla.

Och Baal HaSulam, med sin kommentar, trädde in i Zohars flöde, och anslöts till de själar som skrev den. När jag läste Sulamkommenteren kände jag mer och mer tydligt att detta är ett resultat av arbetet i alla tio författare som skrev Zohar, och i våra dagar uttrycks detta endast genom Baal HaSulam. Det är som om de sjunger i kör, i ett kapell, fyller i och fortsätter varandra, och var och en fortsätter musiken och sätter in sina anteckningar just där det behövs.

Detta är vad en riktig bok är: andlig uppenbarelse inom en person. Boken förbereder en människa, leder, arrangerar, och fyller honom. Den gör allt, och själv känner man bara resultatet av vad boken gör i en.

Boken aktiverar personen och för en genom en rad tillstånd. Du behöver inte något annat än det. Den utvecklas i dig, förändrar dig, och leder dig framåt. Alla delar av det skådespel som du känner inom dig själv kallas Boken. Det är inte några sidor som skrivs ut i ett tryckeri.

[124826]

Från den 2: a delen av den dagliga kabbalalektionen 2014.01.06, Zohar
videoikon WMV | ljudikon MP3