Att skriva på det oskrivna bladets substans hos ett barn

En fråga jag fick: Hur kan vi utbilda barn i dag när de är omgivna av så många frestelser? Hur kan vi hjälpa dem att undgå miljöns inverkan på sina små egon, och ge dem en utbildning som gör andlig utveckling till det viktigaste i deras liv?

Mitt svar: Detta är mycket enklare än det verkar. Om vi ger barnen de rätta förebilderna så kommer de att kopiera dem till sin relativt rena substans. Det är skrivet, att utbilda ett barn är som att skriva på ett tomt papper, eftersom det fortfarande inte har blivit skadat av allt socialt ”skräp”, förvirring och egoistiska beräkningar, som är fallet med vuxna.

Uppenbarligen är även barn egoister, de vill gärna lura varandra för att lyckas. De gör beräkningar mycket snabbt och handlar till förmån för sina egna intressen. Men deras beteende är naturligt och därför verkar det annorlunda än vårt. Med samma naturliga lätthet absorberar de våra förklaringar om det system de finns i, om världen och rätt typ av relationer. Sådana förklaringar tränger djupt in i deras känslor, och därför har man möjligheten att bygga upp deras inre system.

Det kan jämföras med ett datasystem. Själv är datorn bara en bit metall som är oförmögen att göra något av sig självt. Men när du installerar ett program i den, bestämmer programmet hur alla datorns komponenter kommer att ansluta och hur de kommer att fungera. Om du installerar ett nytt program i datorn kommer det att avbryta det föregående och instruera komponenterna att ansluta sig på ett annat sätt.
På samma sätt är det när du installerar ett nytt program på barnens ”hårdvara”, då kommer de att leva enligt programmets instruktioner. Detta kallas ”att uppfostra en människa”, och resultatet beror på den andliga nivån hos de vuxna som fostrar upp barnet.

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.