Metoden för oändlig tillfredsställelse

Hela våra liv handlar om att försöka tillfredsställa våra önskningar och begär, eller att invänta ögonblicket när vårta begär möter tillfredsställelsen, som den första klunken vatten du tar när du är på väg att dö av törst.

Men vi känner bara njutningen i det första ögonblicket, vid kontakten mellan begäret och dess uppfyllelse. Så fort som tillfredsställelsen uppfyller begäret börjar det genast att annullera begäret, och därmed tillfredsställelsen.

Även sexuell njutning, som är så kraftfull att det ses som roten till all njutning, varar bara ett ögonblick. Sedan måste personen tänka ut andra sätt att njuta. Därför är vi alltid tvungna att jaga efter något, eftersom detta möte mellan önskan och tillfredsställelse är vad vi kallar livet.

Utan denna konstanta jakt för att försöka tillfredsställa sina begär kan inte en person anses vara vid liv, för han har inget att leva för. Faktum är, att om en person inte kan uppfylla sina önskningar vill han inte alltid fortsätta leva.

Och förr eller senare är mänskligheten destinerad att komma till en punkt där människorna kommer att uppleva det så, men de kommer inte ens kunna ta sina liv och få slut på sitt hemska tillstånd på grund av svaghet. Så vad ska vi göra?

Baal HaSulam säger att det bara finns en lösning: ”I stället för bara ta emot egoistiskt, måste vi komma fram till att vilja ge. Uppfyll dig själv med att vilja ge, eftersom du aldrig kommer att kunna tillfredställa dig själv genom att ta emot.

Du har prövat och sett det själv. Men jag ska berätta en hemlighet: det finns ett sätt som kan ge dig möjlighet att känna fullkomlig, obegränsad tillfredsställelse. Det kommer att ge dig en tillfredsställelse som omfattar allt, även det som ligger bortanför gränserna till detta livet.

Men du måste veta att det inte händer genom att egoistiskt vilja ha, utan genom att vilja ge. Det är för att allt som tillhör dina mänskliga kvaliteter finns utanför dig – i andras önskningar eller själar.

Det är vad Baal HaSulam menar när han säger: ”Smaka och se att Skaparen är god.” Prova och se själv att givandet (Skaparen) är uppfyllelse, godhet och fullkomlighet. Och sedan kommer du att känna ett oändligt begär och en oändlig uppfyllelse.

Det enda syftet med den kabbalistiska vetenskapen är att föra en person till det här tillståndet.

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.