Myter och verklighet

Dr. Michael Laitman

Fråga: Tyvärr uppfostrades jag att tro att Skaparen är en gammal man som sitter någonstans i himlen. Nu när jag studerar kabbala, förstår jag att detta är en falsk uppfattning. Hur kan jag bli av med dessa barndomens stereotyper?

Svar: Detta är inte relaterat till ens barndom. Mänskligheten utvecklade sådana myter för länge sedan. Det är naturligt för oss att föreställa oss att det finns något på detta sättet. Berättelser om en befintlig kraft har berättats från generation till generation, och människor förknippar den med bilder som har både armar och ben, allt enligt sin egen förståelse.

Skaparen har ingen bild eller form. Skaparen är Naturen, och eftersom båda orden har samma numeriska värde, representerar de samma objekt. Skaparen är Naturens allmänna lag, och Naturen är en kraft. Vi är krafter likaså, även om det för oss verkar som att bilderna, materia och natur finns på de stilla, vegetativa, och levande nivåerna. Precis som vi ser olika bilder på TV-skärmen, ser vi allt här i världen exakt på samma sätt. Vi föreställer oss det i våra huvuden.

Bilden av Skaparen som en gammal man i himlen är ett allvarligt misstag och skapar en skev verklighetsuppfattning. Den kabbalistiska visdomen doldes, inte heller judendomen har förklarat för folk vem Skaparen är. Allt detta har lett folk till att tro på dessa myter. Liknande föreställningar finns fortfarande bland nationen.

Vi förknippar saker med Skaparen som vi normalt skulle förknippat saker med människor i vår värld: Om jag ger honom något, då kommer Han ge mig välsignelser, eller om jag ger en tia, då Han kommer ge mig två. Vi tror att om vi mutar Honom, så vi får bättre behandling från Honom, och livet tar en vändning till det bättre.

Men, med varje dag som går, blir det allt tydligare att vår relation med Skaparen måste byggas endast i riktning mot vår korrigering. Han kräver bara en sak från oss: att vara en människa med ett hjärta och älska din nästa som dig själv.

Lektion om ”Varför Skaparen är dold” i serien kabbala för alla
videoikon WMV Video | ljudikon MP3 Audio

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.