Mer vapen över hela världen för att göra oss tryggare?

I nyheterna: (från den årliga rapporten från Stockholm International Peace Research Institute): ”Globala militära utgifter satte nytt rekord under 2008.”

Globala militära utgifter under 2008 beräknas ha uppgått till $ 1,464 miljarder. Detta innebär en ökning med 4 procent i reala termer jämfört med 2007 och 45 procent sedan 1999. Militära utgifter utgjorde cirka 2,4 procent av den globala bruttonationalprodukten (BNP) under 2008.

Min kommentar: ”Anledningen” till de militära utgifterna har ändrats under årens lopp: förut var det för på att upprätthålla en balans mellan öst och väst, medan det nu sker i namnet av ett globalt krig mot terrorismen. Alla har framgångsrikt kunnat använda detta ”välgrundade skäl” för att militarisera sina länder ännu mer.

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.