Israelerna tror att de väntar på återuppbyggnaden av templet

I nyheterna (från JTA Org): ”Undersökning: De flesta israelerna vet att templet förstördes på Tisha B’Av”. 97 procent av Israels vuxna tillfrågade vet det judiska datumet för den heliga templets förstörelse, visar en undersökning … Ungefär 64 procent av israeliska vuxna som tillfrågats, inkluderande 47 procent av sekulära israeler, sade att de skulle vilja se templet i Jerusalem återuppbyggt.

Min kommentar: Just det: de ”väntar”, förväntar sig att någon annan ska komma och bygga upp det för dem. Dessutom tror de att templet är en byggnad där särskilda ritualer utförs, och en plats som kan ge nya arbetstillfällen för människor. De ser det som en bekräftelse på deras arv (och sig själva), som en turistattraktion och ett politiskt instrument.

Men ingen inser att ”byggandet av templet” innebär att alla medborgare kommer att skapa kärlekens och givandets kvalitet inom sig själva. Eller med andra ord att det är en människas förvandling från egoist till en som älskar alla.

Det är inte detta tempel de sörjer, utan sina egna själviska ambitioner. Det är skrivet att templet förstördes på grund av människornas ogrundade hat mot varandra. Det är också skrivet att för varje dag som templet inte blir återuppbyggt blir det förstört. Detta innebär att så länge folk inte ändrar sig själva, kommer deras ”kärlek till sin nästa” (som de hade under templets tid) att förbli förstörd.

På något sätt verkar ingen vara oroad över det faktum att detta kärleksfulla förhållande saknas bland alla medborgare i det israeliska samhället. Och utbildningssystemet – vare sig sekulärt eller ortodoxt – inspirerar inte verklig strävan efter templet.

Därför är procentsatserna från ovanstående undersökning  falska: människor förstår inte den verkliga meningen med templet.

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.