Kan man förvänta sig framgång på egen hand?

Dr. Michael Laitman

Fråga: Varför är det så viktigt att studera kabbala just i en grupp och inte hemma på egen hand?

Svar: Det alternativet är möjligt. Du kan gå ut på Internet och få all information; hela vårt arkiv står till ditt förfogande, fyllt med videos, ljudinspelningar och textfiler. Du kan absolut sitta hemma och studera kabbala för dig själv, men hur kommer du att förverkliga det i praktiken?

Om man vill bli en expert måste man få praktisk erfarenhet. Föreställ dig en kock som lär sig att tillaga maträtter genom böcker, men aldrig ser en gurka eller tomat och så vidare. Vilken slags kock skulle han bli?

Hur kan du realisera visdomen om kabbala på egen hand? Du kommer inte att få något resultat. Du måste realisera det i en grupp med vänner, då det endast är genom den rätta förbindelsen mellan vännerna som du kommer att börja känna vad som står skrivet i böckerna. Absolut kan du studera hemma, men du kommer ingenstans alls genom det, för du kommer inte att veta vad du studerar.

Det finns vänner som studerar hemma och inte ens vill komma på konvent för att möta andra människor. De tror att det är tillräckligt för dem att bara studera. Vad kan jag säga till dem? De realiserar inte alls lektionerna. De känner inte materialet; de upptäcker inte den värld de läser om.

Jag kan säga mycket om det här, men man måste förstå att visdomen om kabbala endast förstås i en grupp. Alla kabbalister skriver om det.

En person kan komma till oss för lektioner och öppna kabbalistisk källitteratur, i dem alla berättar de om det. Men personen tar inte in det för att han är för lat. Han vill inte det för då måste han gå emot sitt ego: komma till en grupp, delta tillsammans i events, bli involverad i dissemination och så vidare. Sådana människor lämnar oss och därmed avslutas deras kabbalistiska utveckling.

[139682]

Från det internationella sommarlägret i Bulgarien, ”Dag två” 2014.07.11, Lektion 4
videoikon MP4 | ljudikon MP3