Att leva i andra

Dr. Michael LaitmanFråga: Vilken är vännens roll i det integrerade systemet?

Svar: Vännens roll är enorm och ovärderlig. En person stiger till den grad han eller hon hjälper alla andra att förenas. En person arbetar aldrig direkt för sig själv, utan alltid genom de andra.

I vår värld följer jag alltid mitt eget mål: Jag sätter mig själv och alla andra i en viss ordning och beräknar vad som är bäst för mig. Även efter tio personer i följd måste nyttan alltid komma tillbaka till mig.

I den andliga världen är detta inte fallet. Där beräknar jag hur mycket jag kan bidra till andra så att det stannar i dem, inte i mig. Mitt egoistiska ”jag” dör till slut undan, och det jag investerad i de andra (som jag skulle göra på banken, förutom att det skulle vara på de andras konton istället för mitt) blir kvar. I slutändan, när jag stiger över mitt ”jag”, blir allt jag investerat i de andra mitt. Det är som om jag lever i dem, som en mor som lever i hennes barn som hon tar hand om.

Den andliga världen grundas på detta moderliga attribut: på givande, kärlek, att skifta från sig själv utåt. Som ett resultat börjar vi uppleva oss själva i andra, och detta tillstånd upplevs som evigt, fullständigt. Det dikteras inte av mitt eget tillstånd, inklusive min kropp. Kroppen kan till och med dö, men ”jag” lever redan i andra begär, andra egenskaper.

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.