Att arbeta mellan plus och minus, kärlek och hat

Dr. Michael LaitmanFråga: Vad innebär det att förverkliga informationsgenerna, reshimot, inom gruppen?

Svar: Det finns ingen annan sorts förverkligande av varje persons reshimot förutom genom att fullborda ens engagemang i gruppen till tillståndet av absolut perfektion. Det är så här reshimot aktualiseras.

Gruppen är den enda platsen och det enda sättet att förverkliga dem: Jag måste gå in i gruppen med alla begär, egenskaper, och informationsdata som vecklar ut sig inom mig, och tills jag börjar se det som perfekt, med alla dess villkor, kan jag inte säga att jag har förverkligat ett visst reshima.

I det ögonblick jag ser vännerna som perfekta, det vill säga i förbindelse med varandra, sammanlänkade och kärleksfulla (enligt min nivå), betyder det att jag är färdig med att bearbeta ett visst reshima och att jag har förverkligat det fullständigt. Ögonblickligen utvecklar sig nästa steg framför mig: som hat, avfärdande, avund, lust och ambition.

Nu måste jag återigen föra mitt nuvarande tillstånd till perfektion. Det här är det enda sättet jag kan realisera mina reshimot och uppnå ett fullständigt tillstånd, ett tillstånd där det inte finns några fler reshimot som jag måste rätta till med kärlek till andra och föra till evig helhet och perfektion.

Och för varje högre gren kommer du definitivt att möta större hat och avfärdande, beräkningar du inte kan undvika. Du leds av en ändlös flod av hat och egoistiska beräkningar som har med andra att göra, medan du enbart tänker på hur du ska bedra, dra nytta av, och placera dig själv över dem.

Du tänker på det varje ögonblick tills dit huvud spricker. Och om du även gör upp en plan för att utföra det spräcker du även ditt hjärta. Och då förstår du att du enbart kan arbeta i gruppen. Människan kastas in i sådana tillstånd där alla problem enbart kretsar kring detta. Så här är det ända till självaste slutet av korrigeringen (gmar tikkun).

Dessa beräkningar kommer inte att låta dig vara; de verkar vara någon sorts nonsens, och du tror att du har kommit över dem. Men plötsligt dyker de upp överallt igen! Och det fortsätter gång efter annan, utan ände! Allt vi kan göra är att utöva tålamod och utan slut fortsätta återvända till samma sak, tills genombrottet äntligen sker.

Rabash brukade berätta om hur en läkare förbjöd honom att dricka whiskey, men han brukade dränka en bit paj i det och äta den i små bitar. Det såg ut som att han åt paj, fast det blev mindre och mindre whiskey i hans glas.

Vi är oförmögna att ta emot Ljuset Chochma (visdom): Vi kan bara fortsätta att absorbera det i vårt begär droppe för droppe, tills vi efter ett enormt antal handlingar kan absorbera allt av det. Hur fungerar en dator? Den förstår ingenting förutom ettor och nollor, allt annat sker genom en mångfald handlingar.

Så här är hela naturen konstruerad: kvantfysik, kemi och andra vetenskaper. Det finns ingenting utom “plus”, “minus” och ett väldigt antal händelser. Hemligheten ligger i detta mångfaldigande av handlingar. Varje handling, oberoende av vilken ekvation den definieras av, bottnar i plus och minus, kontakt och separation.

Från den fjärde delen av den dagliga kabbalalektionen 2011.01.20, Den dolda visdomens kvalitet – generellt
videoikon WMVljudikon MP3

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.