Dags för vetenskapen att ta den politiska makten
Aktuellt (från New Scientist): “Kan du i dina vildaste fantasier föreställa dig en regering som bygger sina ståndpunkter på noggrant samlad vetenskaplig evidens? En regering som publicerar tankegången bakom sina beslut, komplett med data, analys och stödjande argument? Nå, du behöver inte fantisera längre: det är dit Storbritannien är på väg …
Det som nu har förändrats är att informerat beslutsfattande nu till slut har blivit en praktisk möjlighet. Detta till största delen på grund av överflödet av tillgängliga data och den lätthet med vilken nya och relevanta data kan genereras. Detta är gett stöd åt en vilja att röra sig bort från en politik baserad på känsla …
“Det största behovet är kanske förutseende. Ministrar behöver ofta svar direkt, och ibland är dena data som behövs helt enkelt inte tillgänglig. Och poff, så försvinner allt hopp om evidensbaserad politik.
“’Tidsskalorna för beslutsfattande och samlande av bevis passar inte med varandra’ säger Paul Wiles, en kriminolog vid Oxfords universitet och före detta vetenskaplig huvudrådgivare åt Home Office. Wiles tror att vi för att komma runt detta behöver förutse de områden som regeringen sannolikt kommer att behöva hantera under det kommande decenniet. “Vi kan antagligen komma på 90 procent av dem nu’ säger han.”
Min kommentar: Självklart är allt detta bara ursäkter, för politik är inte ett rationellt beslutsfattande, utan det gynnar de egna egoistiska målen. Vetenskapliga metoder för databehandling och beslutsfattande leder inte till något gott för mänsklig egoism är vid målet av denna process, och den kommer att göra allt för att vrida besluten till sin fördel. Alltså, före man kan fatta objektiva beslut, måste man vara en objektiv person.
[99379]