Kan någon äntligen berätta för mig vad Zohar handlar om?

Jag får många frågor om Zohar-studier, från gamla studenter och fullkomliga nybörjare. Folk skriver: ”Vi brukade förstå vad vi studerade; Talmud Eser Sefirot och Introduktion till Kabbalans Visdom (Pticha) gav oss kunskap om universums uppbyggnad. Artiklar om gruppen fick oss att tänka på anslutning i enhet och målet gruppen måste nå. Baal HaSulams artiklar förklarade Kabbalans anslutning till andra vetenskaper och dess inställning till religion, filosofi och fri vilja. Det var tydligt att dessa artiklar handlade om strukturen i det yttre samhället liksom människans inre struktur, som har frågor om psykologi. Men vad sjutton är det vi studerar i boken Zohar?”

Dessa frågor visar fel attityd till studierna, eftersom allt så småningom måste förenas till ett. Till exempel är gruppen en samling själar som måste förenas till en. Det verkar bara för vår vision och våra förnimmelser som att det finns någonting annat, främmande själar och önskningar omkring oss, vi måste koppla dem till oss för att se den sanna bilden.

Det är omöjligt att studera Kabbala teoretiskt, denna visdom kan bara uppnås i praktiken. Det är hela poängen med att studera den Kabbalistiska vetenskapen: den är avsedd att avslöja Skaparen för människorna i denna värld.

Skaparen (Bo-reh) betyder ”Kom och se” – kom och upplev de givande kvaliteterna genom att avslöja dem inom dig, genom att gå från ”kärlek till ens nästa” till ”kärlek till Skaparen”. Den sanna uppfattningen av verkligheten är när verkligheten inte längre är uppdelad i ”mig själv och andra”, utan att alla förenas till en helhet. Men hur kan vi nå denna enighet och uppfattning om vi fortfarande inte kan känna alla själarna – som en människa med ett hjärta, för att förena dem med Skaparen och att känna hela världen inom oss? Hur kan vi upptäcka och förstå det?

Allt detta måste göras för oss av det Övre Ljuset. Ljuset skall föra oss till det tillstånd där ”Det finns ingen annan än Honom” och ”Han är God – som gör Gott”, trots allt som händer oss. Dessa två dolda former måste komma samman och förenas, vi vet bara inte hur det ska hända.

Detta är precis vårt syfte när vi börjar studera Zohar: man måste vilja avslöja den sanna verkligheten för oss, att Skaparen ska avslöjas för Sina skapelser här och nu, en vilja att avslöjas tillsammans med Ljuset i den! Dessutom måste vi lägga till lite känslighet, oro och fruktan till denna inställning. Var och en av oss bör fråga sig själv: Gör jag allt som har tilldelats mig? Gör jag alla ansträngningar jag måste? Detta beror i sin tur på vår känsla av det andliga målets betydelse, och en ständig inre oro över det. Då är vi garanterade framgång.

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.