Som en hund i ett koppel

Dr. Michael LaitmanFråga: Vi arbetar med egoism på det mänskliga planet. Men hur ska vi förhålla oss till begär på de livlösa, vegetativa, och djuriska nivåerna?

Svar: Genom principen om nödvändiga livsvillkor. Ta bara så mycket som du behöver. Allt annat bara stör dig. Det står skrivet: ”Ju mer egendom du har, desto mer bekymmer har du.” Om du i första hand tänker på det mänskliga planet, kommer du sedan bara ha tillräckligt med energi kvar för de viktigaste förnödenheterna på de andra nivåerna.

Till exempel, vissa människor har hund hemma. Hunden skäller högt på morgonen, och kräver att tas ut på en promenad. Båda två går tillsammans: befälhavaren och hunden i koppel. Jag går med min ”hund” inuti, medan hans hund är utanför.

Självklart måste detta ”djur” tas om hand. Jag matar det, går tur med det, tvättar det, lägger det i säng för att vila, och gör allt som krävs för att det skall låta mig arbeta med det andliga.

Denna sunda inställning gör livet mycket lättare. Du måste sätta din materiella existens under enkla, ”mekaniska” gränser, tills de endast blir ett föremål i ett system, som kugghjul i ett urverk. Jag måste kunna umgås med alla och bibehålla en viss materiell balans i min familj, på jobbet, och så vidare, medan jag ägnar huvuddelen av min energi åt det som betyder mest.

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.