Allt klargörs i tanken

Dr. Michael LaitmanVi har ett begär och en tanke. Om vi bara hade ett begär, så skulle vi utföra allt i blindo utan självkontroll, precis som de olika livlösa, vegetativa, och djuriska nivåerna av naturen, där den enda tanken är hur man uppfyller sitt begär.

En person som har utvecklats till det livlösa, vegetativa, eller det djuriska planet tänker enbart på hur man ska uppfylla det man vill ha. Det finns olika typer av människor; smarta, energiska, våldsamma, blyga, modiga, osv.— men var och en vill uppfylla sitt begär, från en liten bebis till en äldre person som döljer sitt begär. I var och en finns en tanke om hur det begäret ska uppfyllas till varje pris.

Så utvecklas vi i känsla och sinne, som ett djur, tills punkten i hjärtat avslöjar sig i oss och börjar fråga: Vad är allt det här till för? Varför? Från den stunden börjar den riktiga vetenskapen; när jag börjar att fråga om essensen av mina begär: Vad behöver jag det för?

Detta är inte enkelt. Människor kommer för att studera, de blir en grupp, men år kan gå innan de börjar ställa denna fråga, som är att de vill veta begären de känner: var kommer de ifrån? De börjar leta efter anledningen, roten, källan.

Sedan förstår de att tanken gavs till dem för att de skulle upptäcka Skaparen genom att studera sina begär. Om jag, genom tanken, korrekt uppfattar begären, kan jag nå källan från där de kom, börja förstå vem som sänder dem och varför, vad han vill ha av mig, och hur min inställning till honom bör vara.

Genom gruppen och även direkt börjar jag av honom begära att ändra mina begär:”Du gav mig ett sådant begär, men jag frågar efter ett annat begär!” Då kommer jag verkligen att kunna börja ändra det. Tanken är given till oss så att vi tack vare den kommer att känna våra begär och be om nya.

Tanken existerar så att jag kan se efter och bevisa för mig själv att jag inte kan göra någonting med mina begär! Även när det ser ut som att jag överkommer dem,så är det inte bara att byta ett mot ett annat, vilket också är egoistiskt: mot respekt, mot kontroll och stolthet. Jag hittar helt enkelt ett nytt begär som slår det första och ändrar värderingar.

Som ett resultat av mina tankar, eller påverkan från miljön, börjar jag föreställa mig att ett begär är viktigare än det jag just hade. Och så beslutar jag mig för att byta till ett annat. Det är egots spel. På detta sätt kan jag byta det begär jag hade.

Men jag kan på riktigt ändra mina begär enbart under påverkan av en miljö som ger mig andra värderingar. Då, som ett resultat av dess påverkan, kräver jag av Skaparen att ändra mina begär. Dessa begär kan redan vara övernaturliga för mig, det vill säga vara mot mitt ego.

Från den första delen av den dagliga kabbalalektionen, 2011.12.30, Rabashs skrifter
 videoikon WMVljudikon MP3