Den fria viljan och spridande

Dr. Michael LaitmanFråga: Blir du någon gång arg på någon för att senare se tillbaka och känna ånger för att du kommer på från vem det kom?

Svar: Jag hetsar inte upp mig så länge det inte gäller vår fria vilja. Om det ligger inom ens förmåga till fri vilja, då kan jag bli riktigt arg. Med ”fri vilja” menar jag att det rör spridandet av kabbalans visdom. I ett sådant fall, beakta: Detta har inget att göra med Skaparen. Det är direkt kopplat till vår känsla för ansvar. Här finner jag ingen pardon.

Fråga: Men allt kommer väl från Skaparen?

Svar: Nej, inte detta. Att sprida kabbala på ett bra, korrekt, effektivt sätt ligger inom ramen för vår fria vilja; det är vår plikt och vi måste utföra den. Varför annars studera kabbala? Vad behöver vi det för? Vi förblir djur bara. Vi är människor bara i det att vi använder korrektionens visdom som har givits oss. Det är vår plikt att attrahera ljus för vår korrektion. Jag tolererar inte om en person inte gör sin del eller gör den undermåligt, speciellt inte om ett tillfälle har givits honom.

Detta är det enda som väcker ilska hos mig, inget annat. På andra områden har jag inte ens makt att tvinga en person att göra eller inte göra något. Jag syftar speciellt på fri vilja och det faktum att den har givits till en person för att användas.

Fråga: Innebär fri vilja inte bara spridning utan även studier?

Svar: Den innefattar studier, hållning till gruppen, böcker, läraren, och Skaparen: allt som är kopplat till individuellt och allmänt avancemang mot målet.

Ibland behöver en person gå igenom dåliga tillstånd. Man måste uppleva dem. Din fria vilja stärks när du genomlider dem på egen hand. Jag kan inte ingripa. Annars skulle jag agera som Skaparen, som om utifrån, Ovanifrån, men det är inte rätt och jag har inte tillåtelse.

Fråga: Så det finns två typer av fri vilja: en med skyldighet (spridande) och en utan (tillstånd av lidande)?

Svar: Nej. De är detsamma eftersom de båda två påvisar min attityd till min andliga tillväxt. De är helt sammankopplade.

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.