Andligt arbete och nöje

Dr. Michael LaitmanFråga: Är att glädjas av disseminering en bra eller dålig sak?

Svar: Det är bra. Åt andra hållet är värre. Man måste glädjas av sitt andliga arbete även när man måste pressa sig själv och tvinga sig att delta. Detta är inte masochism; det är helt enkelt en förståelse att saker inte kan vara på något annat sätt för jag arbetar mot min egoism.

Fråga: Innebär detta att man kan göra det som ger mest glädje: studera om man vill studera, disseminera om man vill disseminera?

Svar: Först måste man hitta den del av det gemensamma arbetet i gruppen där man kan vara användbar.

Det finns de som inte kan studera alls. De ägnar sin tid åt gruppen, de hjälper till, de gör saker, och gradvis börjar de lyssna och delta i seminarier. De absorberar materialet under arbetet och inte under studierna.

Och det finns människor som inte gillar arbete på gruppen, de föredrar att studera och disseminera. Låt dem göra det. Till slut kommer de också att börja höra att de inte kommer att lyckas utan gruppen, för Ljuset kommer att fortsätta påverka dem och de kommer att förstå att de behöver det.

Människor bör inte tvingas att göra någonting. Man måste ges en möjlighet att vara i en grupp på vilket sätt man än vill, så länge som man inte orsakar någon skada. Och allt vad personen kommer att bidra med till gruppen, kommer han eller hon att bidra med senare.

[99874]

Från den virtuella lektionen om kabbalans grunder, 2013.02.03
videoikon WMV | ljudikon MP3