Så världen skulle vara skapad för mig…

Dr. Michael LaitmanFråga: Beror min intention på hela omgivningens intention, och omgivningens intention på min intention?

Svar: Definitivt! Det står i Shamati #225: Man kan inte höja sig själv över sin krets. Därmed, [om man vill gå framåt] måste man dra näring från sin miljö. Man har inget annat råd än genom mycket arbete och Tora. Om man väljer en god miljö för sig själv, sparar man därför mycket tid och ansträngningar, eftersom man dras enligt sin miljö.

Detta är klart. Om jag tar emot energi från omgivningen — och faktum är att jag tar emot allt för att stiga från den — då kommer jag att stiga upp bara så mycket som jag tar emot från dem. Jag kan inte stiga mer än så.

Fråga: Hur kan jag se min omgivning som stor om jag inte ser mina vänner som stora?

Svar: Däri ligger hela problemet. Vem anser du vara stor? Det finns ingen stor i din värld. Vilket betyder att världen inte skapades för dig. Så vilka medel kommer du att använda för att gå framåt? Skaparen är fördold. Omgivningen är liten. Du har ingen att avancera emot och du är ensam i hela världen. Det är så du känner dig.

I princip upplever alla det så, och det är det här vi måste förändra.

Från den andra delen av den dagliga kabbalalektionen, 2011.02.14, Zohar
videoikon Videoljudikon MP3

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.