Den som föds idag anklagas inte för gårdagen

Dr. Michael LaitmanFråga: Behöver man göra något jobb med besvikelse, med ett tungt hjärta, eller ska man bara vara ledsen och det är allt?

Svar: Generellt sett så brukar jag inte rekommendera att börja älta eller fördjupa sin sorg, utan relatera till den med maximal enkelhet, som om du inte kommer ihåg något alls eller inte känner något av vad som hänt. Varje dag måste du bli en ny person.

Det står skrivet ”En dåre sitter med händerna ihop och äter sitt egna kött”: ”Varför gjorde jag så och varför uppträdde jag så, oj oj oj, aj aj! Så dåligt jag betett mig, vad har jag gjort!” Detta är dårskap, speciellt på grund av din brist på tillit till vad de lärde sagt; att allt styrs uppifrån och att Skaparen i förväg har arrangerat resultatet av alla dina handlingar.

Så vi följer en annan väg och tittar inte tillbaka. Detta är definitivt inte alltid effektivt för plötsligt stiger tankar upp om hur mycket skada du gjort, vad du har gjort, och du börjar gnaga på dig själv. Du får dessa tillstånd med avsikt så att du måste stiga ovan dem.

Allt man gjort i det förflutna, sjunker in i det förflutna; allting gjordes efter instruktionerna: ”Det finns ingen annan än Han”. Det är förbjudet för dig att beblanda dig med detta och intala dig att det fanns något du kunde göra i det förflutna för att förändra något. Allting gick till hundra procent korrekt till, för vad som var nödvändigt att hända; och vid slutet av korrigeringen så kommer det att avslöjas hur korrekt det verkligen var.

Tro mig, jag har erfarenhet; det är förbjudet att tro att någonting i det förflutna berodde på dig. Ingenting berodde på dig! Så vid varje ögonblick måste du bli en ny person: ”Jag föddes nu; vad begär du av mig? Det finns inget att kräva från en nyfödd”.

Du föddes och kommer att börja arbetet på nytt, klargörandes : ”Vem är jag, vad är jag, och vad är den högre kraft jag måste likna? Ah, så jag har en grupp, vad bra! Vad behöver jag göra med gruppens hjälp? Förenas med dem? Okej, jag kommer att förenas. Varför, vilket syfte, och hur når jag dit?

Vid varje ögonblick börjar du att klargöra från en ny form, och bär inget från det förflutna med dig. Hela tiden upptäcks ett nytt reshimo inom dig; så hur är det möjligt att fortsätta någonting? Det har redan förvandlats, precis som med smält mat är det omöjligt att börja smälta den igen. Du måste vilja bli absolut ny, som ett foster.

[132706]

Från den första delen av den dagliga kabbalalektionen, 2014.04.14, Rabashs skrifter
videoikon WMV | ljudikon MP3