Inlindad i ett moln

Dr. Michael LaitmanFråga: Vad är vårt ego, är det en känsla eller en mental uppfattning?

Svar: Vi kan jämföra hjärnan med en filmduk eftersom filmduken faktiskt är blank. Idag tycker jag till exempel att du är ful och äcklig, och dagen efter en förändring av tillståndet ser jag en snygg kille som utstrålar vitalitet. Uppfattar min hjärna dessa bilder, är det skärmen? Eller projicerar jag dem? Mitt ego, mitt egenintresse, framställer alla dessa. Men vi förstår inte detta förrän slutet.

Vi tror att vi objektiva när det kommer till det stilla, vegetativa, och animaliska, men på nivån av talande, i relationerna mellan oss, där finns olika variabler. Generellt sett förstår vi inte att det är vi som uppfattar vår egen nivå av begäret att ta emot.

Detta är varför vår värld kallas fantasi eftersom den inte egentligen existerar. Stunden som du städar ditt ego från uppfattningen av vår värld, kommer den försvinna. Och vad kommer vara kvar? Ingenting?

Så vad kommer vi att ha kvar? Börja etablera detta ”någonting ” nu. Starta byggandet av en ny värld. Allt beror på vad du vad du skriver på skärmen av din uppfattning.

FrågaMen hur drar vi dessa bilder till oss, om de genast ser verkliga ut för mig?

Svar: Jag föreställer mig en kraft som kontrollerar mig, som omger mig, som styr mig och förvirrar mig som skickar mig positiva och negativa saker. Hela denna situation, bubblan jag är i, opererar på mig; det är som science fiction eftersom vi måste föreställa oss något och arbeta på något i vår fantasi. Så jag föreställer mig en viss rymd där en särskild kraft eller kraftfält styr. Under tiden kan jag inte klara mig utan denna tredimensionella illusion med olika fenomen av tid och rum. Jag är i kontakt med den oavsett om jag vill det eller ej.

Jag föreställer mig en kraft som omger mig, som om jag befinner mig i ett moln. Denna kraft opererar mig på mig i varje möjlig aspekt. Även nu när jag tänker på det, så opererar den faktiskt på mig; Jag är avslappnad, låt den operera mig. Men vad har jag förutom denna operation?

På grund av att jag utan några egna tillägg enbart kan sträva efter en god känsla och hur jag tackar denna kraft för dess goda omvårdnad. Det har skapat en längtan i mina känslor, ett begär att ta emot, och jag mår bra i denna värld under dess dominans.

Det visar sig att vi inte behöver något mer än det. Hela den epikureiska filosofiska skolan är baserad på denna typ av närmande. Andra österländska metoder tror också på nirvana och fridsamhet. Denna attityd är faktiskt den djupaste eftersom den baseras både på rädsla för  att störa någonting i skapelsen och av rädsla för att förbanna Skaparen. Så jag måste konstant må bra. Jag försöker hela tiden vara lugn och avslappnad och glad över vad jag har, inte för att mitt ego driver mig till det utan mer av en sublim intention. I korthet arbetade Abraham på detta sättet i Babylon.

[117735]

Från den fjärde delen av den dagliga kabbalalektionen, 2013.10.02, Baal HaSulams skrifter
videoikon WMVljudikon MP3