Jag mot vi

Dr. Michael Laitman with StudentsFråga: I grund och botten har jag ingen fri vilja. Naturen regerar över mig. Så beror allt verkligen på mig?

Svar: Skapelsen börjar med den stilla nivån, följt av de vegetativa, djuriska och mänskliga nivåerna. Även den mänskliga nivån börjar utvecklas från den stilla nivån och genomgår samma stadier. Så här skedde utvecklingen på jorden under miljarder år.

Slutligen har vi nått graden ”människa i människa” och blivit ansvariga. Vi brukade leva som djur under en käpp, men nu måste vi leva upp till vissa krav. Vare sig vi gillar det eller inte måste vi idag göra vissa handlingar.

Några tusen år efter det som skedde i det antika Babylon får vi återigen metoden för korrigering. Fri vilja, så väl som det ansvar som medföljer den, börjar just med ”människa i människa”, vår nuvarande nivå. Vi talar om absolut godhet, om syftet med skapelsen, och om hur man ska stanna på rätt kurs, för att utvecklas utan kataklysmer.

Den medvetna utvecklingen börjar nu, medan det fram till vår tid var lidande som drev på egoismen att utvecklas. Utan dessa injektioner hade den inte tagit ett enda steg.

De stilla, vegetativa och rörliga nivåerna av naturen äger ingen fri vilja. Det gör inte heller en människa som finns på de stilla, vegetativa eller rörliga nivåerna. Möjligheten till fri vilja dyker upp först nu. Nu har du trots allt ”punkten i hjärtat” och du kan använda den för att ansluta till vännerna och finna oändligheten i er enighet.

Fri vilja är omöjlig utan inre kamp. Du väljer med vem du vill vara: dina vänner eller dig själv. Det är antingen vi eller jag.

Absolut godhet väntar oss alla vid vägens slut, men du har fått möjligheten att välja, och därmed kan du redan sikta på det. För detta måste du alltid hålla dig till mittlinjen, genom att använda ditt ”jag” och omgivningen tillsammans.

Från den fjärde delen av den dagliga kabbalalektionen 2011.03.25, Principer för global utbildning
videoikon WMV | ljudikon MP3

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.