Uppenbarelse, korrigering, uppfyllelse

Dr. Michael LaitmanEndast två delar finns i verkligheten: Skaparen och skapelsen. Slutligen känner skapelsen det överflöd som Skaparen ger till den. Och om skapelsen går igenom förändringar, händer det eftersom Skaparen förändrar den antingen för det bästa eller för det värsta, i alla olika former, beroende på subjektiva förnimmelser.

Vi ger olika namn till Skaparens inflytande på skapelsen: ”dom” och ”nåd”, ”gott” och ”ont”, enligt vad som uppenbarats för oss. På ett eller annat sätt går alla dessa definitioner inte bortom gott och ont eftersom de är beroende av vår önskan att ta emot njutning.

Det finns helt enkelt många former av gott och ont eftersom strävan efter njutning består av olika nivåer. Ljuset har gjort olika former av avtryck i den med sitt inflytande. Det är därför vi delar upp Skaparens inflytande i tre typer:

  • Ljuset som avslöjar kärlet;
  • Ljuset som korrigerar kärlet;
  • Ljuset som uppfyller kärlet.

Detta är ordningen: uppenbarelse, korrigering, uppfyllelse. Denna process består av många steg som ingår i alla önskningar och grupper av begär som ingår i varandra. De är alla framstående enligt deras nivå av Aviut (grovhet) i djuphet och kraft, och deras blandning väcker tusentals gensvar i oss.

Till exempel, en del av min önskan är i skede av uppenbarelse, en annan del går igenom korrigering, och en tredje del kanske redan blir uppfylld. Begärens korrelationer är så olika och förändras så mycket att vi upplever en oräknelig mängd reaktioner och känslor. De utgör bilden av den värld där vi finns.

Till slut uppfattar vi endast en manifestation av begärets kraft, bruten i många delar i vår uppfattningsförmåga. Naturligtvis kan vi inte kontrollera begär, deras grupper och kombinationer, och särskilt de etapper som vi upplever. Det är därför i vårt avancemang som vi behöver bara sträva mot den största närhet till Skaparen, kärlekens egenskaper och givande, mot enhet.

Vi väcker Ljuset, dess styrka och dess manifestation genom denna strävan. När den närmar oss, går vi igenom stadierna av uppenbarelse, korrektion och uppfyllelse i våra begär.

Från den första delen av den dagliga kabbalalektionen 3/1/2011, Skrifter av Rabash
videoikonVideo ljudikonMP3

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.