Om gruppen delas upp i fraktioner

Dr. Michael LaitmanFråga: Jag gjorde ett val och gick med i gruppen, men ibland uppstår konflikter. Vad ska vi göra för att få slut på dem?

Svar: Till att börja med måste vi vara medvetna om problemen i gruppen. Vi får inte skyla över dem eller låtsas att de inte finns. Till exempel; en grupp har 30 eller 40 medlemmar, och alla drar åt sitt eget håll, eller de skapar fraktioner.

Det är avgörande att förstå att vi är under det högre styret som arrangerar dessa fraktioner och meningsskiljaktigheter för oss. Varför? Det är så för att vi ska stiga över våra problem till Den som blåste liv i dem. Det är Han som påbörjar alla problem mellan oss. Han erkänner till och med ”Jag skapade den onda böjelsen”.

Men varför? Det är för att du ska kunna använda Toran som en krydda, det vill säga att du ska börja vilja ha det omformande Ljuset som finns i den. När du kräver Ljuset stiger du över problemen till den enda Källa från vilken all ondska och allt gott kommer.

Forts. fråga: Ja, men det finns fler problem efter det.

Svar: Du måste samla på dig den nödvändiga viljekraften och omformande Ljus för att stiga till den första andliga graden. Därmed växer problemen, och de kommer inte att sluta växa.

Lämna det till Skaparen; Han vet vad man kan göra åt det. Det är därför Han talar om att ha skapat den onda böjelsen, för att du ska förstå att allt kommer från en Källa. Du behöver bara göra det till grunden för ditt arbete. Vi har ingenting annat.

Nyckeln är att hålla kvar vid detta. Några vänner kan bli rivaler, medan andra inte tar någons parti. Låt det vara en röra i gruppen, men ta det hela som ett paket förberett av Skaparen. Han gjorde i ordning det, och mitt jobb är att alltid ro mot enighet, antingen med vänner eller trots dem, i alla sorters tillstånd.

Det är det här vi kallar att vara ”som en människa med ett hjärta”. På vilken grund ska vi annars förenas? Grunden för vår enighet är inte de ”trevliga barnen”, utan mobbare och tuppar. Vi bråkar och hatar, men över allt det förenas vi som ett helt. Kärlek till ens nästa uppkommer just över detta, och det är då du kommer att ta emot Toran.

Oavsett om du går med på det eller inte kommer denna princip inte att förändras. När vi är i gruppen måste vi bestämma att det inte finns någon annan utväg, att vi håller med om det redan, om än artificiellt. Vi slutar gräla, och börjar låtsas att vi älskar varandra. Vi studerar i hopp om att det omformande Ljuset ska påverka oss och etablera en kontakt mellan oss. Under lektionen tänker alla: “Jag önskar att Han hade hjälpt mig, om än bara lite.”

Annars kommer vi att bita av varandras huvuden, utan att kunna göra färdigt den övning Skaparen gett oss att göra. Det är Han som ”lurat” oss in i detta, som om han satt oss i ett datorspel, en polygon begränsad av skärmens sidor. Vi är inne i det. Vad ska vi göra nu?

Detta är platsen där vi måste etablera de nya relationer vi vill uppnå. Vad saknar vi på denna lekplats där vi alla hatar varandra, utspridda som punkter på en skärm? Vad ska vi göra?

Vi måste uppenbara det omformande Ljuset. Låt oss lära oss att kräva att det ska ske. Det är lättare sagt än gjort. Problemet är att vi måste vänta tills den nya graden uppenbarar sig i sin fulla kraft, vilket tar tid. Den första andliga graden är trots allt speciellt hög; man kan inte bara hoppa upp på den. Jämfört med den första är de andra graderna lättare.

Från den första delen av den dagliga kabbalalektionen 2011.02.11, Rabashs skrifter
videoikon Videoljudikon MP3

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.