Är Sodom verkligen så illa för viljan att ta emot?

Dr. Michael LaitmanFråga: Varför associeras termen “Sodom” med dåliga relationer mellan människor?

Svar: Om vi betraktar denna kvalitet i sig, verkar det som att den är till för att skydda samhället genom att upprätta en strikt ordning i det: Alla tar hand om sig själva och sina familjer utan att gå utanför de accepterade normerna. Det finns någonting väldigt rationellt i detta, och det är inte enkelt att uppnå detta tillstånd.

Levnadsreglerna i Sodom är mycket enkla: “Mitt är mitt, ditt är ditt,” “Om du inte rör mig kommer jag inte att skada dig.” Det är förbjudet att låna ut, och det är inte tillåtet att låna. Alla lever enligt den ansträngning de gör: Det du tjänat ihop är helt och hållet ditt.

Vi kommer att döda tjuvarna, förgöra lögnarna; var och en som hjälper en annan förstör den människan eftersom välgörenhet leder till lathet, hon kommer nu alltid att vilja ta emot och slutar att jobba. Så sett är vår värld värre än Sodom!

Egenskapen Sodom innebär att jag inte är avundsjuk på någon: Jag har det jag har rätt till, och du har det du förtjänar. Denna livsfilosofi är unik och komplicerad! Vi använder det som ett skällsord, men vi har inte ens kommit i närheten av det.

Attributet Sodom är inte negativt i sig, utan i relation till landet Israel, viljan att uppnå kärlek till andra, Abrahams kvalitet. På denna väg stannar Sodom upp en, men i sig är detta tillvägagångssätt väldigt användbart för viljan att ta emot.

Om vi inte går över till viljan att skänka representerar nivån Sodom de mest gynnsamma relationerna i samhället: Ge inte något till någon och ta inte emot någonting från dem! Detta är en hälsosam attityd till viljan att ta emot: Om du har rätt till någonting, lev, och om inte, dö. Det är ju trots allt så att allt man tar emot utöver det nödvändiga skadar vår vilja att ta emot eftersom den genom lyx blir van vid att använda andra, vilket skadar den.

Invånarna i Sodom förstod att de inte bör ge efter för viljan att ta emot. Man tar emot enligt sin ansträngning, såsom det sägs “Graden av lidande avgör belöningen”. Så, vad är det för fel med det?

Därmed är det svårt för Abraham att separera från Lot, och deras förhållande varar en lång tid. Först när Abraham ser behovet av att komma vidare och i framtiden förvandla Sodom (Kanaans land) till landet Israel, revolterar han och byter plats på viljan att ta emot och viljan att skänka i termer av deras vikt. Detta beskrivs som en jordbävning i Sodom.

Det är ett väldigt viktigt beslut när man känner behovet av att förändra sin attityd till egoismen. När man väl fattat detta beslut blir man sant fri.

Från lektionen om veckans toraavsnitt ”Lech lecha”, 2010-10-15.
videoikon Videoljudikon MP3

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.