Detta är arbete för en människa

Dr. Michael  LaitmanDen andliga vägen är inte lätt, och den består av många uppgångar och fall. Det är inte en jämn, belagd väg; den har den ena gropen efter den andra. Tills du börjar röra dig framåt, kommer du under en lång tid att stampa på en och samma plats under tiden som du tacklar olika problem och hinder. På varje steg längs vägen uppstår några komplikationer och olyckor: först en punktering, sedan en motor som dör, därefter tar bensinen slut, sedan somnar du bakom ratten, och så vidare. Men vad kan vi göra? Sådan är vår väg.

Plötsligt står din åsna (det hebreiska ordet för ”åsna” är ”hamor” från ordet ”homer”, materia, egoistiskt material) mitt i vägen och blockerar den. Du kommer att behöva flytta den ur vägen. Men hur flyttar man en åsna? Man klatschar till den, men den rör sig inte. Man lockar den med en morot, men den följer fortfarande inte; den behöver ett bättre lockbete. Tills du kastar upp din åsna på ryggen och bär den ur vägen, eller slår in dess tänder som kabbalisterna rekommenderar, kommer du inte att röra dig framåt.

På detta sätt uppstår hela tiden nya problem tills livets träd faller över din väg. Då kommer du att behöva stanna och åka runt det, men då kommer ett moln att lägga sig över vägen och skapa en tjock dimma, som gör det omöjligt för dig att se var du går eller om det över huvud taget finns en väg framför dig.

Denna sorts arbete är speciellt; det är mycket svårt och enbart valt för den som vill uppnå nivån av en människa, för den som i sanning vill bli en människa. Det är en väg för utvalda individer.

Från kvällslektionen om Zohar 2010-06-14.
Ladda ner: videoikon Videoljudikon MP3

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.