Kärlekskval

Zohar, kapitel ”Tazria (när en kvinna ska föda),” Punkt 70: ”… kärlekens kval är dold för människor.”Kärlekskval är ett tillstånd också känt som ”Jag är kärlekskrank.” Det betyder att jag inte behöver något, jag bara vill ge, skänka. Min enda önskan är att uppfylla dina önskemål.
Detta är ett mellantillstånd där jag verkligen vill ge men jag förmår inte. Eftersom jag ännu inte fått en skärm (machsom), kan jag inte ta emot ljuset för att uppfylla dina önskemål. Kärlek är ett tillstånd där jag känner den andres önskan mer än min egen.

Zohar, kapitel ”Tazria (när en kvinna ska föda),” Punkt 72: Det står skrivet: ”Bättre öppen tillrättavisning än kärlek som är dold,” vilket betyder att öppna tillrättavisningar är bättre. Och om tillrättavisningen är utifrån kärlek, är det dolt för människor. Likaså måste en som tillrättavisar en vän av kärlek dölja sina ord inför folk så inte vännen kommer att skämmas. Och om hans ord är öppna inför folk, är de inte av kärlek.”

I vår värld vill vi naturligt dölja våra relationer och kärlek mellan oss, därför att kärlek kräver diskretion. Vi vill skydda den från allt som eventuellt kan skada den. Men vad betyder det att ”skämmas” eller ”att visa kärlek inför andra” i andlig bemärkelse? Vilka är de andra? De är mina önskningar.

Om jag uppnår förbindelse med Skaparen genom en önskan, då kallas de andra önskningarna som jag inte kan få kontakt med honom ”de andra”. Därför måste jag uppmärksamma dem så att de inte sårar min kärlek, liksom komma ihåg att allt sker internt inom mig.

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.