Gör vad du vill, men gå inte iväg

leaveEn fråga jag fick: Under Zohar-lektionerna känns det som om jag kastas från sida till sida som en båt i en storm. Ibland känner jag mig bra på det, och andra gånger väldigt rädd. Är det bra för mig, eller tvärtom?

Mitt svar: Vi måste förstå att det inte finns något samband mellan vad vi läser, vad vi känner, eller faktiskt, vad som händer inom oss. Under lektionen arbetar Zohar med oss som om vi trycker på knapparna på en anordning vars funktioner vi inte förstår. Det är som ett barn, till exempel, som drar en mobiltelefon ur sin fars ficka, leker med knapparna, och råkar ringa någon eller skicka ett meddelande. Likaså trycker vi när vi läser Zohar på ”knappar” utan att förstå vilka krafter vi framkallar. Därför är reaktionerna vi känner som respons inte alls i samband med våra inledande handlingar.

Vi kan tänka på våra vänner, hela världen, och Skaparen med kärlek, och plötsligt bli plågade av det motsatta – bli oroliga och undra: ”Varför försöker jag ens att göra det här?” Eller så kan det motsatta hända där vi vill skylla på Skaparen, gruppen och oss själva, men plötsligt händer det något gott, som det verkar som att vi inte förtjänade. Boken Zohar talar till oss som en förälder skulle tala med ett barn som inte förstår vad man säger till det. Föräldern vet allt om barnet, men barnet förstår inte någonting om föräldern. I andligheten är vi på samma nivå som ett spädbarn. Det är därför vi inte bör dra slutsatser utifrån våra förnimmelser, eftersom de inte är ordentligt anslutna.

Det kan hända att vi tänker att allt är en enda röra och bara känner problem och förvirring, när allt i själva verket är perfekt arrangerat. Vi måste komma ihåg att oavsett vad som händer, måste vi fortsätta med våra studier tills befrielsen kommer. Vi avråds från att behöva oroa oss för något som inträffar längs vår väg, och det står skrivet: ”Gör vad du vill, gå bara inte iväg!”

Vi behöver ett visst mått av envishet, hängivenhet och tålamod på vår andliga väg. Baal HaSulam skriver i förordet till Studiet av de tio Sefirot: ”Endast de hjältar som besitter verkligt tålamod lyckas bestiga berget och in i Kungens palats.” Därför måste vi tillåta Zohar att påverka oss genom det omgivande ljuset.

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.