Hela världen är ditt begär

Vi vet inte vad som är själva Ljuset, Atzmuto. Vi kan bara tala om de former som det ger inom våra begär. Förutom detta kan vi inte förstå eller känna något.

När jag dricker vatten, vet jag inte vad vatten egentligen är utanför mig. Jag vet bara hur det uppfattas inne i mina känslor, i mina sinnen. Detta är det enda jag kan tala om, och jag kan därför beskriva vattnet som vått, kallt, sött eller surt. Jag kan bara beskriva det med utgångspunkt från mitt eget kärl (Kli). Det är därför vi bara talar om Kelim och de intryck, former och känslor som finns i dem.

Det verkar som om jag går in i duschen, öppnar kranen och njuter av vattnet som strömmar ner på mig. Men kranen och vattnet som strömmar ner på mig, och det vatten som finns inuti mig när jag dricker det, är alla mina egna Kelim.

Om vi urskiljer rätt koncept kommer vi att kunna läsa Zohar korrekt.

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.