Boken Zohar leder oss in i den Övre Världen

Kabbalans visdom säger oss att det finns fem världar som skiljer oss från den Övre Kraften. De är placerade den ena nedanför den andra, där allt som finns i den högre världen kommer ned och kopieras helt och hållet i alla världarna, hela vägen ända ned till den lägsta världen – vår värld.

Skillnaden mellan världarna är inte deras detaljer, utan materialet i varje värld. Ju högre en värld är, desto mer andligt (givande/skänkande) är dess material. Ju lägre världen är, desto mer fysiskt (mottagande, egoistiskt) är dess material.

Eftersom detaljerna i alla världarna är identiska, kan vi, genom att jämföra dem, försöka föreställa oss skillnaden mellan deras material eller begär, och vi kan önska att denna förändring skall ske med oss. Boken Zohar är speciell eftersom den skapar en projektion av den andliga världen på vår värld. Den berättar en historia om denna världen, och parallellt med den, om denna världens källa i den Övre Världen. Dessutom beskriver den allt detta i detalj och ger oss möjlighet att komma in i bilden av en världs placering över den andra.

Därmed har vi hamnat mellan två världar: mellan det som vi kan förstå i historien, om vår värld, och den högre bilden som vi försöker föreställa oss. Skillnaden mellan de två bilderna är att bilderna i vår värld är visuella. Vi ser dem, uppfattar dem och förstår dem. Men i den andliga världen är bilderna kvalitativa; de är kvaliteter, styrkor, begär och avsikter.

Om en person alltid positionerar sig mellan dessa två världar, så även om han ännu inte känner igen den Övre Världen, eller inte heller har de andliga sinnena att uppfatta den, ändå alltid försöker att föreställa sig den Övre Världen i stället för denna världen. Då börjar han känna en uppenbarelse och på detta sättet kommer han närmare att bli född in i den andliga världen.

Detta är vad som gör boken Zohar speciell. Ibland lockar den en person och ibland stöter den bort honom; genom dessa varierande rörelser, för den honom närmare den Övre Världen, eller nästa andliga värld ovanför honom.

Om en person redan är på en andlig nivå och önskar att stiga högre, då utför denna speciella bok samma åtgärd för honom. Den fungerar för alla 125 nivåer på den andliga stegen.

Därför, när vi läser eller lyssnar till boken Zohar; bakom varje ord och handling som beskrivs i denna bok, måste vi försöka att föreställa oss det mest korrekta begreppet om ”vad skulle detta verkligen vara på en högre nivå?”

Dessa ansträngningar kommer att möjligöra för oss att känna den Övre Världen. Förståelsen kommer att komma efter upplevelsen. För tillfället börjar de högre sinnena att ta form i oss, parallellt med varje kroppslig känsla. Det är så vi kommer in i en värld från den andra.

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.