Vem vill du vara; den som rider på åsnan eller åsnan?

Begäret (Homer) är som en åsna (Hamor), vilken kontrolleras av sin ryttare (avsikten/intentionen). I det förflutna användes åsnor till att dra hjul. En säck med vete brukade hänga kring åsnans mule och åsnan åt vetet samtidigt som den gick runt i en cirkel och drog hjulet.

Om den inte fick mat så skulle den inte ta ett enda steg. Samma är det med vår egoistiska natur. Den är som en åsna: den kan inte arbeta om den inte får belöning!

Avsikten som kontrollerar vår ”åsna” kallas ”människa”. Detta är åsnans ryttare som avgör vart djuret skall gå.

Begäret förstår inte intentioner, och detta gör det möjligt för oss att kontrollera det. Låt ditt begär njuta, lägg bara en avsikt till det. Detta är anledningen till att det är skrivet att, ju högre en person är, desto större är hans egoistiska begär. Hur som helst, han vet hur han skall låta det egoistiska begäret njuta för att kunna tämja det och rida det till det rätta målet.

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.