Vem ber vi om förlåtelse på domedagen?

En fråga jag fick: Vem ska jag be om förlåtelse på jom kippur, om vi lär oss i den kabbalistiska vetenskapen att det inte finns någon utanför mig?

Mitt svar: Först av allt måste vi be våra vänner om förlåtelse. Om en person inte har allas förlåtelse, då har han inte något som han kan vända sig till Skaparen med. Men vad är förlåtelse i andlighet?

Förlåtelse är uppenbarelsen av mitt nuvarande tillstånd, som jag kan korrigera, i motsats till de begär jag inte alls kunde förstå att kunna hantera och be om deras korrigering. Jag måste urskilja mina begär gradvis och avancera steg för steg.

Förlåtelse (Slihot) och jom kippur (försoningsdagen) betyder uppenbarelsen av vårt trasiga kärl (Kli) eller själ. Vi kontrollerar det och jämför det med tillståndet för full korrigering – Purim. Det är därför vi kallar det motsatta, okorrigerade tillståndet som vi uppenbarar, Ki-purim – som purim).

Därför symboliserar jom kippur en tid när en person verkligen ber om förlåtelse för alla sina ”synder”. Men han vill inte det eftersom det står skrivet någonstans, utan snarare för att han uppenbarar hur motsatt han är att det slutliga tillståndet, som han kan föreställa sig. Detta tillstånd är enigheten av alla själar för att skapa likvärdighet med Skaparen, kraften och viljan att älska och skänka.

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.