Vad är skillnaden mellan pengar och sann uppfyllelse?

En fråga jag fick: Jämlikheten du beskriver låter mer som förtryck. Om varje person får samma som alla andra så kommer detta att dämpa människors initiativ till att ge mer till andra. Vad för nytta gör en sådan jämlikhet?

Mitt svar: Man lever inuti viljan att motta, att bli uppfylld. Detta begär är essensen i skapelsen, det enda som skapades, och det ändras inte. Allt som ändras är intentionen, syftet, eller hur du använder detta begär – ”för min skull” eller ”för andras skull”.

Låt oss säga att jag har ett åtta-siffrigt belopp i mitt bankkonto. Det som får mig att känna mig tillfredsställd är känslan att jag har mycket pengar snarare än själva mängden. Det ger mig känslan av makt och förtroende om framtiden och nuet. Men begäret kan inte fyllas med pengarna själva.

Våra begär är strikt formade inom oss av naturen, och de är av två slag:

  • Kroppsliga begär – efter mat, sex och familj
  • Sociala begär – efter rikedom, berömmelse, makt, och kunskap

Hursomhelst kommer vår uppfyllelse alltid från våra förnimmelser, och aldrig från de materiella objekten.

Om en person får samhällets uppskattning, ära och belöningar, och om hans barn är stolta över honom (istället för att höra att deras far är föraktad av samhället), skulle då inte detta vara tillräckligt incitament för personen att arbeta till förmån för samhället?

En sann expert ser sitt arbete som ett konstverk, ett hantverk. Han gör detta arbete för att nå slutresultatet, och inte för att bli belönad. Detta är hur han uppfyller sitt begär.

Vad vi har gjort är att förpacka folkets begär i pengarnas ”förpackning”. Det är därför pengar kommer från ordet ”täckning” eller ”skärm” (på hebreiska är ordet för ”pengar” kesef, med ursprung från ordet kisui – täckning). Men pengar är bara ett provisoriskt mått av begärets uppfyllelse.

Den nuvarande krisen kommer att eliminera alla ytliga typer av ersättning, vilket lämnar kvar den rena uppfyllelsen. Vad är det? Det är tillfredsställelsen som kommer från skänkande. Detta är den enda uppfyllelse som inte försvinner och som stöds fullständigt av samhället.

Kommentera / Fråga

Du måste vara inloggad för att posta kommentarer.